Mediation of bemiddeling wordt ingezet bij een heleboel soorten conflicten of dreigende conflicten. Een echtscheiding is een ingrijpend proces, zeker wanneer er ook kinderen bij betrokken zijn. Ook al heb je gezamenlijk besloten uit elkaar te gaan en heb je geen grote conflicten met elkaar, onenigheid ligt snel op de loer. Er moet veel geregeld worden en emoties kunnen hoog oplopen. Neem daarom een mediator in de arm. Deze vorm van bemiddeling kan bijdragen aan een goed verloop van de echtscheiding. Tegenwoordig zijn er veel mediators. Zoek je een mediator in Amersfoort of een mediator in Utrecht? Je zult zien dat je kunt kiezen uit heel veel aanbieders. Kies er eentje die gespecialiseerd is in echtscheidingen.
Wat doet een mediator?
Een mediator wordt ingeschakeld door twee partijen die onenigheid hebben of dat dreigen te krijgen. Bij een echtscheiding moeten veel zaken geregeld worden: de financiën moeten bijvoorbeeld uit elkaar gehaald worden, en er moeten beslissingen worden genomen over huis en hypotheek. Heb je kinderen, dan moeten er afspraken gemaakt worden over de verzorging van de kinderen en over de alimentatie. Tot slot moet de scheiding ook juridisch geregeld worden: een echtscheiding moet door de rechter bekrachtigd worden. Een mediator kan ook dat deel voor je verzorgen. Een mediator is een bemiddelaar en probeert de belangen van beide partijen tot zijn recht te laten komen. Mediation is vooral gericht op goede communicatie en een goed proces. Niet alleen om tot een goede oplossing te komen, maar ook om de relatie met je partner goed te houden. Jullie zullen ongetwijfeld nog regelmatig met elkaar te maken krijgen.
De werkwijze van de mediator
Idealiter begint de mediation al voor het scheidingsproces in gang in gezet. Dan is er nog alle mogelijkheid om de koers voor de toekomst te bepalen. Na een eerste kennismaking zal de mediator uitgebreid de tijd nemen om jullie mening te horen over alles wat met de scheiding te maken heeft. Hij toetst ook of de afspraken die je in je hoofd hebt in de praktijk uitvoerbaar zijn en aan de regelgeving voldoen. De mediator zorgt er ook voor dat alles besproken en geregeld wordt, zodat je niet achteraf nog voor verrassingen komt te staan. Alle afspraken worden zwart op wit gezet. Afspraken over de kinderen komen in een ouderschapsplan. Is alles rond, dan schakelt de mediator een advocaat in die de scheiding officieel bij de rechtbank gaat regelen. Een goede mediator neemt ook na de scheiding nog een keer contact op met beide partners om te checken of alle afspraken en regelingen goed uitpakken. Wanneer er nog losse eindjes zijn, dan kan de mediator daar alsnog bij helpen.
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.