Wil je een lening aanvragen, bijvoorbeeld voor de aanschaf van een nieuwe auto, de verbouwing van je woning of voor een andere grote investering? Dan zijn er een aantal veel gemaakte fouten die veel mensen in het verleden helaas duur kwamen te staan. Het zou zonde zijn als jou dit ook overkomt bij het aangaan van een lening voor de lange termijn. Daarom staat in dit blog beschreven welke fouten dit zijn en hoe je ze kunt voorkomen. Lees je mee?

  1. Niet verder kijken dan je eigen bank

Veel mensen denken bij het aangaan van een persoonlijke lening direct aan hun eigen bank. Dit is een grote fout, want er zijn veel aanbieders op het gebied van leningen en door direct een lening af te sluiten bij je eigen bank, betaal je mogelijk veel meer rente dan nodig! Zorg er dus altijd voor dat je verder kijkt dan je eigen bank en je ook oriënteert op andere aanbieders en kijk goed naar de verschillende rentepercentages. 

  1. Geen background-check doen

Ga je een lening aanvragen? Zorg er dan voor dat je zeker weet dat je dit doet bij een betrouwbare partij. Ga altijd na of de aanbieder van de lening beschikt over een AFM-vergunning en probeer informatie in te winnen over ervaringen van andere mensen met deze partij, voordat je een overeenkomst afsluit.

  1. Meer lenen dan je nodig hebt

Veel aanbieders van leningen werken met handige tools waarmee je kunt berekenen hoeveel geld je maximaal kunt lenen. Meer lenen lijkt misschien aantrekkelijk, want nu kun je dat geld direct gebruiken voor die andere uitgave die je ook al een poosje uitstelt, of toch die extra auto-optie toevoegen. Begin hier echter niet aan, want meer lenen dan je nodig hebt betekent ook meer rente en aflossing betaen dan nodig.

  1. Bestaande lening niet oversluiten 

Heb je al een lopende lening en betaal je hier hoge rentes voor? Veel mensen weten niet van de optie genaamd ‘lening samenvoegen’. Dit houdt in dat je jouw bestaande lening samenvoegt met een nieuwe lening bij een andere partij. Hiermee kun je beide leningen onderbrengen bij één partij, tegen dezelfde voorwaarden. Daarmee bespaar je vaak rente én is het maandelijkse aflosbedrag lager, waardoor je dit kunt inzetten om de lening versneld af te betalen.

  1. Niet op de voorwaarden letten

Ga je een lening aanvragen? Let dan goed op de voorwaarden. Ga bijvoorbeeld na of je boetevrij extra kunt aflossen en of (een deel) van je lening wel wordt kwijtgescholden bij een eventueel overlijden. Zo zadel je je nabestaanden niet op met jouw schulden!