Als je een eigen bedrijf hebt en ook werknemers in dienst hebt, is het onwijs belangrijk om er rekening mee te houden dat je ook roosters voor je werknemers moet gaan maken. Door het maken van roosters weten je werknemers namelijk wanneer ze moeten werken en welke opdrachten ze moeten gaan uitvoeren. Als je geen ervaring hebt met het maken van roosters, dan weet je niet precies hoe je dit het beste kan aanpakken. Maak je zeker niet druk, want in dit handige artikel kom je er snel meer over te weten. 

 

Een rooster maken met excel

De kans is groot dat je wel een van de bekende Office programma’s op je computer geïnstalleerd hebt. Hierbij kan je bijvoorbeeld denken aan Microsoft Excel. Dit is een handig programma waarmee je duidelijke overzichten kan maken. Waar dit programma ook goed gebruikt voor kan worden, is het maken van roosters. Veel bedrijven maken roosters met Excel, want roosters maken met Excel is erg makkelijk en dus ook zo gedaan. Wat wel een nadeel is van het maken van roosters met Excel, is dat er weinig mogelijkheden zijn. Ook zul je handmatig de roosters naar de werknemers moeten sturen en dat neemt gewoon veel tijd in beslag. 

 

Schaf een roostersysteem aan

Bedrijven die weten dat het belangrijk is om een rooster te maken, maar het liefst zo min mogelijk tijd hieraan willen besteden, kiezen er vaak voor om een compleet systeem aan te schaffen. Dit is een systeem waarmee roosters gemaakt kunnen worden, maar ook een systeem waarmee werknemers kunnen inklokken. Een inkloksysteem en een roostersysteem zijn gemakkelijk aan elkaar te koppelen. Dit is erg fijn, want het is handig als je een centraal overzicht hebt. Een van de grootste voordelen van zulke systemen, is dat je werknemers een app kunnen installeren om hun rooster te bekijken. Ze hoeven dus niet te wachten tot je de rooster per e-mail verstuurd. 

 

Waarom is het belangrijk om roosters te maken?

Mocht je nog geen roosters maken voor je werknemers, dan is het zeker tijd om daar eens verandering in te brengen. Het maken van roosters brengt namelijk structuur in je organisatie. Je werknemers weten namelijk wanneer ze op de werkvloer verwacht worden, maar ook wanneer ze bepaalde werkzaamheden moeten uitvoeren. Door het toepassen van roosters zal het je direct opvallen dat het uitvoeren van werkzaamheden soepeler verloopt.